woensdag 18 april 2007

Conceptlancering

Inleiding

Nut van een conceptlancering Een nieuw concept om de markt brengen hoor je op een spraakmakende manier te doen. Er zijn genoeg concept dus je moet er uit springen. Een conceptlancering is dan dus erg nuttig. Je moet een goede omschrijving hebben van het concept en stelt vooraf je doelgroep, communicatiedoelstelling, je daadwerkelijke boodschap, je kiest je medium en tot slot verzamel je de feedback. Als je aan deze volgende dingen houdt heb je het allemaal onder controle. Allereerst is het handig om een markt onderzoek te houden, om je kansen te schatten. Je brengt het concept onder de aandacht van het grote publiek en je zult hoogstwaarschijnlijk meer van je product/dienst verkopen. Om dit tot een succes te maken moet je veel creativiteit en inlevingsvermogen bezitten, om zo goed mogelijk met je doelgroep te kunnen communiceren en je doelstellingen te behalen.


Anita Barisic

Talpa: De gouden Kooi

De gouden kooi is een reality show op de zender Talpa.

De Gouden Kooi
Een droomvilla. Vrijstaand, met een tuin zo groot als twee voetbalvelden. Een state-of-the art keuken, luxe badkamers. Alles er op en er aan. Het landgoed ligt op een afgelegen plek in Eemnes, vlakbij Hilversum. Ver weg van naaste buren, maar met eigen bos, vijvers, paardenstallen en een verwarmd zwembad.
De deelnemers zijn allen potentiële eigenaren van het landhuis. Immers, de uiteindelijke winnaar van het programma hoeft er nooit meer weg. Hij of zij krijgt het landgoed ter waarde van ongeveer 2 miljoen euro plus een spaarpot die afhankelijk van de duur van het programma kan oplopen tot miljoenen euro's.Bij 'De Gouden Kooi' is winnen een kwestie van blijven zitten waar je zit.
Want de belangrijkste regel luidt dat de voordeur altijd open staat, maar dat je de drempel niet over mag. En zet je toch ook maar één voet buitenshuis? Dan lig je eruit. Winnen is volhouden. Ook al heb je heimwee. Ook al dreigt je partner de relatie te verbreken. Ook al trouwt je broer of krijgt je zus een kind. En dat minstens een jaar lang…Inmiddels is de gouden kooi erg populair geworden door alle interessante ruzies en ontwikkelingen tussen de personen binnen de gouden kooi. Hierdoor zijn de kijkcijfers gestegen. De succes van de gouden kooi is een feit.
Op 2 februari is bekend geworden dat De Gouden Kooi van het productiebedrijf Talpa Media is doorverkocht aan de Amerikaanse zender ABC.

Romy van As

De Wuppie

De AH introduceerde tijdens het WK geleden de Wuppie. Dit is een pluche balletje met oogjes en twee voetjes dat ergens opgeplakt kan worden. Bij de besteding van 15 euro is de Wuppie verkrijgbaar bij de kassa van de Albert Heijn. Omdat het natuurlijk de tijd is van het WK is de wuppie verkrijgbaar in rood, wit, blauw en oranje. Door drie wuppies met spaarpunten te verzamelen kan er een er Mega Wup bij de kassa worden afgehaald. Op de website van de AH wordt uitvoerig reclame gemaakt voor de Wuppies. Zo is er een wuppie competitie uitgeschreven. Als je een foto maakt van de wuppie, die op een speciale plaats is blijven plakken en deze foto inleverd bij een AH filliaal dan maak je kans op mooie prijzen. Bovendien kan er via de website Wuppie kleding met speciale WK accessoires worden gedownload. Ook is er een TV commercial gemaakt die nu tezien is op TV. Hier spelen weer dezelfde figuren de hoofdrol als in de andere AH commercials. Hierin is bijvoorbeeld iemand te zien met een Wuppie afro kapsel, een autobeplakt met Wuppies, een hondje met een Wuppie vacht etc. De naam wubbie bestond al voor deze figuurtjes maar toch is er een link gemaakt naar het WK zodat het een eigen betekenis krijgt. De naam is namelijk is afgeleid van de voetbal kreet HUP HOLLAND HUP, en de albert heijn heeft deze dan ook getransformeerd naar WUP HOLLAND WUP. Mensen herkennen de kreet erin en onthouden het daarom beter. Goede truc! Mijn mening: Ik vind het een leuke actie en goede lancering.
Natuurlijk heeft de AH het bedacht vanuit een commercieel oogpunt. De actie speelt in op de huidige ‘WK-gekte’, waardoor het goed aanslaat bij de mensen. De Wuppie zelf is niet helemaal nieuw, maar meer geherintroduceerd. Ik kan mij deze pluche ‘beestjes’ nog herinneren van toen ik wat jonger was. De extra aanvullingen zoals de foto competitie en de Wuppie accessoires vind ik leuke extra’s en zal denk ik zeker aanslaan bij de kinderen. Door de herkenbare Albert Heijn reclame wordt het actie goed duidelijk gemaakt.

Linda van Steenbruggen

Gamma reclame

Deze reclame van de gamma is sinds 1994 op radio en tv. Dat is dus al 13 jaar!! De hoofdrollen zijn voor John Buysman (‘Freek’) en Martin van Waardenberg (‘Jaques’). Dankzij deze reclames zijn zij bekende Nederlanders geworden.

Deze reclame is geslaagd omdat het de mensen aan het lachen maakt. De twee mannen zijn buren van elkaar en Jaques valt Freek altijd lastig met vervelende opmerkingen. Jaques heeft ook een zwaar Rotterdam’s accent en is heel brutaal, hij weet alles beter. Freek daarentegen is een nette man die nogal als een lulletje overkomt.

Iedereen kent wel de bekende kreet; Dat zeg ik .. GAMMA!
Jaques en Freek verschillen heel veel in karakters van elkaar, maar ze kopen wel allebei bij de Gamma.

De Gamma reclames zijn altijd leuk om naar te kijken en herkenbaar door de twee hoofdrol spelers. Twee buurmannen die elke keer weer wat anders meemaken is boeiend en leuk om naar te kijken.

Noura Boutaibi

4 uur Cup a Soup

Cup a Soup is al een vrij bekend product maar door de ‘’ 4 uur cup a Soup’’ slogan is het product erg geslaagd. Het is een reclame die iedereen, die het gezien heeft, is bij gebleven. De ‘’ 4 uur cup a soup’’ slogan is echt super slim! De conceptlancering is dan ook erg geslaagd, het is op een speelse en leuke manier gebracht. Zowel op tv als op de posters.

Het reclamebureau Ammirati Puris Lintas werd aan het werk gezet om een reclamefilmpje te maken dat de poedersoep populair zou maken onder een breder publiek. Cup-a-Soup moest neergezet worden als een pittige opkikker om vier uur 's middags, als alternatief voor het kopje koffie of thee

Om de soep aan een nieuw publiek te slijten, werd in oktober 1998 de licht absurdistische reclamecampagne "Cup-a-Soup: Succes is een keuze" gelanceerd, die zich voortaan bediende van de reclamekreet: Vier uur Cup-a-Soup. Dat zouden meer mensen moeten doen!, verwijzend naar het tijdstip dat men op kantoor zit en geen energie meer over heeft. De hele campagne bestaat uit een lichte satire op het kantoorwerk.

Anny Chan

Acupunctuur

De hoofdrolspeler is in een warm Aziatisch land. Van iemand heeft hij een adresje gekregen voor een fijne acupunctuurbehandeling. En dat voor een mooi prijsje! Een kans om even heerlijk te ontspannen.

Het is allemaal wat intenser dan verwacht, met al die naalden. Want later krijgt de acupunctuurbehandeling een hele aparte wending. En blijkt het een allesbehalve ontspannende ervaring te gaan worden.

Slogan: Even Apeldoorn bellen.

Deze commercial is ook de winnaar van de Gouden Louki 2006.

Andrew Mc Gregor

Een goed voorbeeld van een geslaagd concept lancering is de reclame campagne van Volkswagen uit 2005 waarbij zij gebruik maakte van MSN.

Op basis van het uitgebreide bereik van de MSN Auto pagina’s en het hoge `kijkpercentage’ van eerdere banneradvertenties, koos VW MSN om de nieuwe verkooppromotie in 2005 te ondersteunen. Deze campagne werd ontwikkeld voor de lancering van het “Go Slow” concept voor de “New Beetle”.

Doelstellingen
- Het nieuwe “Go Slow” concept voor de “New Beetle” lanceren.
- De wereldvisie uitdragen die wordt nagestreefd door “New Beetle” gebruikers.

Campagne
Er werden nieuwe multimedia-advertenties gemaakt op basis van een combinatie van drie mediaoplossingen – advertenties in MSN Auto’s, vermeldingen in het tijdschrift Brutus en posters in treinen.

MSN Custom Solutions creëerde een co-branded “Go Slow” website in MSN. Content in MSN Auto’s met betrekking tot de “New Beetle” werd aan deze website gekoppeld, waar de “New Beetle” met speciale specificaties werd geïntroduceerd, inclusief een videoclip die gebruikers toont die met volle teugen genieten van het “Go Slow” leven.

Deze “Go Slow” levensstijlen, die de basis vormen van de New Beetle campagne en beschrijvingen van de interi euraccessoires, werden gepresenteerd in het tijdschrift Brutus.

Resultaten
- MSN Custom Solutions integreerde naadloos in de mediamix van VW dankzij het vermogen om informatie te leveren in een vergelijkbaar type als in andere media, zoals tijdschriftartikelen. - De presentatie van de “Go Slow” levensstijlen benaderde het publiek op een actieve manier en leidde de kijker naar een opeenvolging van beelden door de inhoud van artikelen, grafische afbeeldingen en videoclips te combineren.
- Het aantal catalogi dat werd besteld tijdens de periode waarin de advertenties liepen, overtrof de aanvankelijke prognoses.
- De promotie wekte de interesse en hield deze vast door mensen te overtuigen van het realistische gehalte van de “Go Slow” lifestyles.

Foute conceptlancering

Reclame: De blindengeleidehond als zakkenroller. Reclamespotje van KNGF.

Wij gingen bedenken wat wij nou een fout concept vonden. Na er lang over gepraat te hebben kwamen we uit bij de reclame van de blindengeleidehond. In deze reclame willen ze de volgende boodschap overbrengen: Als u niet bijdraagt aan ons opleidingsfonds, leren wij de honden zakken rollen. Natuurlijk is dat als een grap bedoelt maar wij vinden dat dit averechts zou kunnen werken. Wij, en ik denk nog vele anderen hebben zoiets van: ‘Jullie gaan ons zakkenrollen?. Wij bepalen toch zelf wel of wij jullie geld geven. Ik ben altijd nog baas over mij eigen portemonnee!’. Wij denken ook dat dit spotje zelfs criminaliteit zou kunnen opwekken bij kinderen, die denken dadelijk dat het normaal is om mensen van hun portemonnee t beroven!

In een tijd waarin:

- een regering het nodig acht, een discussie over normen en waarden te bevorderen, omdat uit maatschappelijke verschijnselen blijkt, dat die normen en waarden op een of andere manier zijn ‘zoekgeraakt’, c.q. uit peilingen naar voren komt, dat velen zelfs geen idee hebben wat men onder normen en waarden zou kunnen verstaan;

- mensen op straat slachtoffer worden van – niet zelden gewelddadige – beroving, waardoor zij getraumatiseerd raken,

Geeft het naar onze opvatting geen pas, over deze vorm van criminaliteit, al is het maar zijdelings, grappen en grollen te maken. Of ‘de humor’ als geslaagd kan worden beschouwd is naar ons oordeel minder belangrijk. Het onderkennen en interpreteren van de grap is een kwestie van individuele perceptie. Zodra de kans bestaat dat iemand in de reclame met het kwasi-dreigement toch iets proeft van vergoelijking of relativering van het plegen van straatroof, is het al mis.

Ons bezwaar tegen deze reclame geldt bovendien het feit, dat zij wordt gemaakt namens een organisatie, die een ideële doelstelling heeft. Dat verleent haar een zeker gezag, maar dat brengt ook met zich mee, dat zij in haar uitingen grote zorgvuldigheid dient te betrachten. Die zorgvuldigheid ontbreekt in dit geval.